Zaujímavosti z okruhu WTA

15.12.2012 22:11

Vedeli ste napríklad že... 

 

...keď sa Victoria Azarenka stala po Austrialian Open 2012 svetovou jednotkou, automaticky jej začal patriť aj primát že sa stala prvou svetovou jednotkou z postu číslo #3, čo sa predtým nikomu nepodarilo, žiadna iná hráčka sa nestala #1 bez toho aby bola na poste číslo #2. 

 

...podľa oficiálnych údajov je Lindsey Davenport najvyššou svetovou jednotkou histórie. Meria 189 cm. Druhá je Maria Sharapova ktorá meria 188 cm, avšak mnohí tvrdia, že si pár cm oproti realite uberá. Naopak najnižšou je so 165 cm Tracy Austin.


 

...najmladšou tenistkou ktorá vystúpila až na vrchol hodnotenia WTA je Martina Hingis ktorej sa to podarilo vo veku 16 rokov. 

 

...keď sa Martina Hingis stala v roku 1997 ako 16-ročná víťazkou ženskej časti Wimbledonu a US Open, nastala zaujímavá situácia, keďže šampiónka medzi dievčatami bola v oboch prípadoch Cara Black ktorá je o viac ako jeden a pol roka staršia ako Hingis. To znamená že ženská víťazka bola výrazne mladšia ako juniorská víťazka. 

 

...Dinara Safina ktorá bola chvíľu svetovou jednotkou je líderkou v jednej historickej bilancii v ktorej keby však nebola, určite by nebola proti. Práve ruska je totiž líderkou rebríčka: Svetová jednotka ktorá bola porazená rankingovo najslabšou hráčkou. (len regulérne prehry, nie skrečované zápasy) V roku 2009 v druhom kole v Pekingu ju porazila 226. hráčka sveta- Shuai Zhang a taktiež ju ešte porazila aj 132. hráčka Chang Kai-chen, ktorej sa to podarilo v Tokyu 2009. Ale ani Ana Ivanovic na tom nie je najlepšie, po finále Australian Open 2008 a po triumfe na Roland Garros 2008 keď sa stala svetovou jednotkou ju na zvyšných grand slamoch poľahky porazili slabšie hráčky: na US Open to bola 188. Julie Coin a vo Wimbledone 133. Jie Zheng. S taktiež 133. hráčkou sveta ale ešte prehrala aj Lindsay Davenport, avšak toto bol trochu iný prípad, prehrala až vo finále Indian Wells s Kim Clijsters, ktorá už pred tým bola svetovou jednotkou. 

 

...najhlučnejšou tenistkou všetkých čias na okruhu je Maria Sharapova ktorá keď poriadne "zareve" tak sa to vyšplhá až do výšky 105 decibelov, pre porovnanie, v súčasnosti druhá najpopulárnejšia "siréna" Victoria Azarenka vydáva zvuky "len" do 95 decibelov. 

 

...najviac týždňou na poste svetovej jednotky strávila Steffi Graf. Až 377. 

 

...jedinou tenistkou či tenistom ktorý získal zlatý kariérny grand slam (víťazstvo na všetkých grand slamoch + na olympiáde) počas jedného roka je legendárna nemka Steffi Graf. Podarilo sa jej to v 19-tich rokoch, teda v roku 1988.

 

...medzi marcom 1987 a júnom 1997 Steffi Graf nikdy nezostúpila z TOP2.

 

...najstaršou hráčkou ktorá vyhrala singlový titul je Billie Jean King ktorá zvíťazila vo veku 39 rokov a 7 mesiacov. Najmladšou je Tracy Austin, vyhrala presne vo svojich 14 rokoch. 

 

...spomedzi všetkých športovkýň sveta najviac za svoju kariéru zarobila Serena Williams, dokopy vyhrala $41,797,909, celkovo medzi všetkými tenistami je za Federerom, Nadalom a Djokovicom na 4. priečke. Najviac za jednu sezónu (2012) však zarobila Victoria Azarenka, dokopy $7,923,920. Tu je američanka 2. za zisk zo sezóny 2012 aj 3. za zisk z roku 2009. Pre zaujímavosť, Azarenka počas kariéry zarobila $16,857,277 čo jasne hovorí o tom, aká bola pre ňu sezóna 2012. 

 

 

...napriek tomu, že Gabriela Sabatini nikdy nebola svetovou jednotkou, až 10-krát líderku poradia porazila. 

Najviac krát sa to ale podarilo Martine Navrátilovej, až 18-krát.

 

 

...Justine Henin je jedinou ženou ktorá ukončila kariéru počas toho, ako bola svetovou jednotkou.

 

 

...jediná svetová jednotka ktorá má aktívnu bilanciu proti Martine Navrátilovej je Monica Seles. Má s ňou bilanciu 10-7.

 

 

 

...víťazka Australian Open 2002 Jennifer Capriati hrala finále proti Martine Hingis avšak počas finále odvrátila 4 mečbaly, čo je absolútny rekord, nikomu v tenise kto sa stal grand slamovým šampiónom sa nepodarilo počas turnaja v zápase odvrátiť viac mečbalov.

 

 

...Serena a Venus Williams sú jedinými sestrami ktoré sa stali singlovými svetovými jednotkami. Avšak nie sú jedinou súrodeneckou dvojicou na vrchole tenisového rebríčka. Podarilo sa to aj ruským súrodencom Dinare a Maratovi Safinovcom.


 

 

 

...po Steffi Graf práve Julia Goerges je druhou nemkou ktorá porazila najviac krát svetovú jednotku. Dva krát sa jej podarilo v roku 2011 poraziť Caroline Wozniacki. Graf sa podarilo 11-krát poraziť 5 rôznych svetových jednotiek.

 

...Petra Kvitová je zatiaľ jediná grand slamová šampiónka (aj čo sa mužov týka) narodená v 90.-tych rokoch (narodila sa v roku 1990). Jedinou svetovou jednotkou narodenou v 90.-tych rokoch (taktiež aj medzi mužmi) je zatiaľ Caroline Wozniacki (taktiež narodená v roku 1990).

 

...Sam Stosur má na konte okrem grand slamového US Open iba dva turnajové tituly. Pritom však hrala až 15 krát finále (dokonca v roku 2010 finále French Open).